Holubí trus způsobuje nemoci a škody na majetku

Likvidace holubího trusu je důležitá

Holubi, zdánlivě nevinní ptáci, mohou být ve skutečnosti přenášeči různých rizik pro člověka. Jedním z nejznámějších aspektů, kterými se projevuje jejich přítomnost, je jejich trus. Obsahující bakterie, parazity a alergeny, může holubí trus představovat nejenom vážné nebezpečí pro lidské zdraví, ale také značné škody na majetku.

Choroby z ptačího trusu

Nemoci přenosné z holubího trusu jsou reálnou hrozbou. Mezi ně patří například histoplazmóza, infekce způsobená vdechováním spór holubího exkrementu obsahujícího organismy Histoplasma capsulatum. Tato infekce může postihovat plíce a vést k závažným zdravotním komplikacím.

Dalším významným problémem je salmonelóza. Salmonelóza se šíří zejména konzumací potravin kontaminovaných bakterií Salmonella, které mohou být přítomny v holubím trusu. Přímý kontakt s kontaminovaným povrchem nebo potravinami může vést k infekci, která se projevuje závažnými střevními potížemi.

Holubí trus a alergické reakce

Alergické reakce jsou dalším aspektem, kterým může holubí trus ohrozit zdraví. Částice z holubího trusu mohou vyvolat alergické reakce u citlivých jedinců (zejména dětí, seniorů a těhotných žen), což se projevuje respiračními potížemi, jako jsou rýma, kašel nebo astma. Tyto potíže mohou ovlivnit každodenní život jedince a zhoršovat jeho kvalitu života. Proto určitě není vhodné dlouhodobě neřešit holubí trus na balkoně, kde se člověk nejčastěji s holubi a jejich trusem může potýkat.


Škody na majetku z holubího trusu

Není výjimkou, že holubí trus znečišťuje veřejná prostranství, jako jsou parky, náměstí a budovy. Estetické a hygienické problémy spojené s tímto znečištěním mohou mít negativní dopad na vnímání a užívání veřejných prostor obyvateli a návštěvníky měst.

Akumulace holubího trusu na budovách a památkách může poškozovat stavební materiály a celkovou celistvost. Kyselé složky obsažené v trusu mohou poškodit povrchy a způsobit korozivní či jinak degradační procesy, což vyžaduje častější údržbu a opravy.

Pravidelné čištění holubího trusu

Některé způsoby, jak se můžeme chránit před riziky spojenými s holubím trusem, zahrnují pravidelnou údržbu veřejných prostor, jako jsou čištění fasád, okapů a parapetů budov a náměstí, a také minimalizaci kontaktu s těmito ptáky. Důkladné mytí rukou po kontaktu s možnými zdroji kontaminace může snížit riziko infekce. Obecně je vhodné manipulovat s títmo bioodpadem pouze v ochranném vybavení včetně respirační ochrany.

Ideálním řešením výskytu holubího trusu je instalace sítí proti holubům, hrotů, bodců či plašičů. V mnohých případech lze ušetřit nemalé náklady na čištění infrastruktury či samotných domů. Pochopitelně lze tímto způsobem též ochránit své zdraví, zdraví svých bližních a domácích mazlíčků.


Jak provést likvidace holubího trusu?

Spolehlivým a rychlým způsobem je provést likvidace holubího trusu za pomoci odborníků. V takovém případě se člověk nemusí vůbec vystavovat choroboplodným částicím v trusu, navíc profesionálové takový úkon umí provést prakticky ve zlomku vašeho investovaného času. Odborně zlikvidované fekálie ptáků jsou následně bezpečně zlikvidovány jako bioodpad.


Ochrana proti ptactvu: +420 776 446 419 Případně nás kontaktujte skrze info@nechciholuby.cz či poptávkový formulář